2012. május 23., szerda

A diabetesről néhány szóban - Interjú Poór Balázzsal

Fotó forrása: innen

Poór Balázs a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház Diabetes és Anyagcsere Centrumának munkatársa. Ebben az intézményben komplexen foglakoznak a diabetes és a hozzá kapcsolódó anyagcsere betegségekkel. Az anyagcsere centrumban a konvencionális kezelés mellé be van építve a kezelésbe a Hagyományos Kínai Orvoslás táplálkozás terápiás kezelése, amit Balázs végez. A hagyományos belgyógyászati státusvizsgálat után a betegnek lehetősége van arra, hogy a kezelésébe beillesszenek egy az állapotának, életmódjuknak megfelelő táplálkozási és életmód stratégiát (hiszen a kínai orvoslás több ezer éve ezzel foglakozik).

Balázs korábban Kínai gyógyító konyha címmel tartott nálunk órákat, most azonban a sajnos népbetegségnek számító cukorbetegséggel kapcsolatban faggattuk, ugyanis május 28-án ő tartja a Diabetes konyha órát főzőiskolánkban.

MF: Hogyan alakul ki valakinél cukorbetegség?
PB: A sejtek működéséhez energiára van szükség, melyet szervezetünk a szőlőcukor "elégetéséből" fedez. A szőlőcukor sejtekbe való felvételét és raktározását az inzulin nevű hormon szabályozza. Az inzulin a hasnyálmirigy belső elválasztású hormonja, amely a normális vércukorszint fenntartásáért felelős. Táplálkozás után megemelkedik a vércukorszint, és ez a hasnyálmirigyet fokozott inzulin elválasztásra serkenti: a termelődő inzulin segíti a sejtek szőlőcukor-felvételét és raktározását, normalizálva ezzel a vércukorszintet. Cukorbetegség akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek nem reagálnak rá megfelelően, ezáltal magas vércukorszint alakul ki.

Az 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy egyáltalán nem, vagy csak a szükségesnél kevesebb inzulint termel. A betegség hátterében valamilyen fiatalkori vírusfertőzés áll, melynek következtében a szervezet védekező sejtjei a hasnyálmirigy belső elválasztású sejtjeit roncsolják. Valószínűsíthető a genetikai meghatározottság is. A 2-es típusú, nem inzulinfüggő cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy normál mennyiségű inzulint termel, de a sejtek érzéketlenné, rezisztenssé válnak vele szemben. A 2-es típusú cukorbetegség fő hajlamosító tényezője a 21. századi életmódból adódó problémák, mint az elhízás, mozgásszegény életmód. A betegek több, mint háromnegyede túlsúlyos.

MF: Mire figyeljünk, hogy megelőzzük ezt a betegséget?
PB: A tudatosan, fiatal kortól kialakított megfelelő, szénhidrátokban, édességekben szegény, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás segíthet a cukorbetegség elkerülésében.

MF: Mik a cukorbetegség hátrányai?
PB: Mivel a normális működéshez minden sejtnek szüksége van szőlőcukorra, ezért az elhanyagolt, kezeletlen esetben kialakult tartós, magas vércukorszint szinte valamennyi szervrendszeren érezteti káros hatását. A kóros anyagcsere miatt, a vérben megemelkedik a káros anyagok (cukrok és zsírok) szintje, és ezek egy része az erek falában rakódik le. Az erek fala megvastagszik, áteresztőképességük csökken, így a szervekhez kevesebb vér jut. Számos szerv, a szív, az agy, a szemek, a vesék és az idegrendszer működése romlik, károsodik a bőr védelmi rendszere, lelassul a sebgyógyulás, a fertőzések leküzdése romlik. Az érszűkület kialakulásának esélye cukorbetegség esetén 5-6-szorosa a normálisnak. Az érszűkület miatt fokozott a szívinfarktus és a szélütés kialakulásának veszélye.

MF: Mire számíthatnak a hallgatók az óráddal kapcsolatban? Mit fognak tőled tanulni?
PB: Megnézzük a diabetes kialakulását, történelmét. Megpróbáljuk megérteni miért alakul ki, miért népbetegség ez ma Magyarországon. Milyen felelőssége van a szülőknek, élelmezőknek abban, ha gyermekeink diabeteszesek lesznek. Mit tehetünk önmagunk illetve családunk védelme érdekében. Mindezt a konyhából, egészségünk és életünk, jövőnk legfontosabb helyéről fogjuk megvizsgálni.

***

Diabetes konyha - 2012. május 28., 18:00-21:00

Egy különleges nyári akció keretében pedig akár 50%-os kedvezménnyel is regisztrálhatsz erre az órára!


Nincsenek megjegyzések: