2012. május 29., kedd

Új termelői piacok Budapesten

Fotó forrása: innen

Egyre több helyről jut el hozzánk az információ, hogy Budapest több területén új termelői piac nyílt vagy nyílik. Örülünk ezeknek a kezdeményezéseknek, hiszen a piacra járás, a piacon való vásárlás főzőiskolánk 'ételfilozófia' része. Reméljük ezek a piacok formálni fogják a tudatos vásárlást, hosszútávúak lesznek és új színfoltjai, közösségépítő helyszínei a fővárosnak.

Lássuk sorban az újoncokat...

1. Szent László úti termelői piac (a Virágpiac területén)
Május 20-án nyitotta meg kapuit Budapesten a XIII. kerületben a Virágpiac területén működő termelői piac: az egészséges magyar élelmiszerek, magyar termelői áruk vására. A kezdeményezés célja a magyar gazdák értékesítési problémáinak könnyítése, valamint, hogy a városi vásárlók közvetlenül a termelőktől, feldolgozóktól juthassanak jó minőségű zöldségekhez, gyümölcsökhöz, magyar árukhoz.

Gyuláról, Pécsről, Kecskemétről, Szegedről is érkeztek termelők, a szervezők azonban bíznak abban, hogy a jövőben egyre több termelő és egyre több vásárló jár majd a piacra. Részletek itt.

Helyszín:  1135 Budapest, Szent László út 21-23.
Nyitva tartás: minden vasárnap 9-14 óráig


2. Margit utca 9. termelői piac
A Margit Piac nappali üzemmódban hagyományos őstermelői piac telve mindenféle különleges finomsággal, igazi ételekkel, italokkal, zöldséggel, gyümölccsel, minden földi és nem földi javakkal, este pedig a kármentő körüli területek válnak izgalmassá - halk zene, kis tánc, performansz, jelenségek - bármi megtörténhet.

A vasárnap is piacnap, itt azonban minden más megtalálható, ami nem hagyományos piacra illik - régiségek, kütyük, design dolgok, ásványok a földből, kötéltáncosok, stb. A piac ünnepélyes háromnapos megnyitója június 1-3-ig lesz. Rengeteg programmal várják az oda látogatókat. Részletek itt.

Helyszín:  1026 Budapest, Margit utca 9.
Nyitva tartás: termelői piac 8 órától, bolhapiac 10 órától

Fotó forrása: innen

3.  Szimplán Vasárnap háztáji piac
A Szimpla Kert, az Agri Kulti PJT., az Azért7 Egyesület, az ELTE Humánökológia Tanszék és őstermelőket tömörítő hálózatok összefogásával június 10-én őstermelői piac nyílik a Szimpla Kertben, amely heti rendszerességgel, minden vasárnap délelőtt fog üzemelni. A szervezők célja, hogy a belvárosi lakók rendszeresen friss, kifogástalan minőségű hazai élelmiszerhez juthassanak, amely így közvetlenül a termelőktől kerülhet a családok asztalára. A kezdeményezés egyúttal piacot igyekszik teremteni egy súlyosan veszélyeztetett népcsoportnak, a kihalás szélére sodort magyarországi őstermelőnek, akik részvétele mellett minőségi élelmiszereket előállító családi vállalkozásokat is várnak. A jelentkezők előzetes regisztrációt és szakmai minősítést követően kerülhetnek be az árusok közé.

A piacon feldolgozott és feldolgozatlan termékek széles skálája kerül terítékre: sonkák, kolbászok, házi sajtok, lekvárok, szörpök, sőt házi készítésű kozmetikumok mellett természetesen idénygyümölcsök és zöldségek is lesznek a kínálatban. A vásárlás személyes élménye mellett szakmai beszélgetésekkel, termelők és tájegységek bemutatásával, villásreggelivel, utcazenével és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket, valamint alternatív élelmiszerközösségek és hálózatok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra hétről hétre.

A piac a nyári szezonban a Szimpla Kertben működik, ám a tervek szerint ősztől kikerül a romkocsma falai közül, és kézműves dizájn termékekkel kiegészülve a Kazinczy utcában kap helyet. Részletek itt.

Helyszín: 1073 Budapest, Kazinczy utca 14.
Nyitva tartás: minden vasárnap 9-14 óráig

***

Ha van híretek, infótok újabb piacokról az ország bármely területén, kérjük osszátok meg velünk itt kommentben, hogy mindenki értesülhessen róluk!


2 megjegyzés:

DeNusi írta...

Szombatonként az óbudai főtérnél a Zichy kastély belső udvarában van a Liliomkert termelői piaca http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1176217 ;)

Névtelen írta...

Tokaj-Hegyalján, a Disznókő birtoknál, a Sárga Borház körül indult havi kézműves piac a hó második vasárnapján. ld. Fb oldal.