2011. április 6., szerda

Kínai gyógyító konyha - Interjú Poór Balázzsal


MF: Bemutatnád magad röviden, hogy mivel foglalkozol, mit csinálsz?
PB: Hagyományos Kínai Belgyógyászként foglalkozom a kínai gyógymódokkal, a Veszprém Megyei Csolnoki Ferenc Kórház belgyógyászat, diabetológia szakrendelésen. Feladatom, hogy integráljam a hagyományos kínai orvoslás elemeit a modern klinikai gyakorlatba. Ennek része a gyógyító konyha.

MF: Mióta, miért és milyen szinten foglalkozol a kínai konyhával, annak is a gyógyító részével?
PB: 7 éves korom óta foglalkozom a kínai gyógyászattal (amit a Harbini és a Pekingi Hagyományos Kínai Orvosi Egyetem tematikája alapján tanultam magyarul és kínaiul) és a konyhával. A szintet nem tudom, sosem fogom elérni a tökéletest. :) Mindig van mit tanulni.

MF: Éltél Kínában? Beszéled a nyelvet?
PB: Nem éltem Kínában, készülök menni. Vannak ismerőseim Kínából, és jó kapcsolataim vannak az emberekkel és a kultúrával. A nyelvet tanulom. Az orvosi nyelvet beszélem, használom, de ez a közéletben nem elég, ezért azt tanulom (bár lassan haladok).

MF: Mi a kínai gyógyító konyha alapja? Mi az, amit alapszinten tudnunk kell róla?
PB: A gyógyító konyha alapja az a szemlélet, hogy ha valami a konyhánkban romlik el (modern életvitel, junk food, elhízás, degenerációs megbetegedések, stb.), akkor logikus azt a konyhában javítani, nem pedig a sebész asztalon. Alapszinten tudni kell, hogy legalább 3000 éves hagyományokon nyugszik. Egy ősi tudományos elméletet tükröz (pozitív empíria), a tapasztalatot. Több száz generáció hozzátette a maga tapasztalatát és egy rendszert alkottak, ami mivel az emberi szervezet nem (csak az életmódja) változott, ezért a mai életben is kiválóan alkalmazható.


MF: Kiknek ajánlott kimondottan ez a konyha?
PB: Bárkinek, aki változtatni akar életmódján, szokásain. Van egy adott konyhatechnika, amit az adott ország élelmiszereire lehet adaptálni, így univerzális tud lenni.

MF: Hogy néz ki egy kínai gyógyító konyha ebéd vagy vacsora menüje? Hogyan állítsuk össze? Te mit készítenél vendégeid számára?
PB: Nagyon nehéz erre válaszolni, mivel ha adott betegség, diszharmónia van jelen, akkor mindig a diagnózisból kell kiindulni. Ha szigorúan vesszük, csak akkor készül el egy étrend, menüsor, ha láttuk és megvizsgáltuk a pácienset.

MF: Mi az étel filozófiád?
PB: Nagyon egyszerű... Vissza a gyökerekhez. :)

***

Kínai gyógyító konyha - 2011. április 19., 18:00-21:00

Balázs órájára weblapunkon tudtok regisztrálni.


Nincsenek megjegyzések: