2011. április 14., csütörtök

Komposztálás

Forrás: baubid.hu

Mi is sokszor szembesülünk a komposztálás problémájával, ugyanis a városokban lakóknak nem könnyű megoldani. Vannak azonban olyan lakóközösségek, ahol összefognak a lakók és közösen megépítik, felépítik és használják a komposztáló ládát.

A környezetünkben keletkezett biomasszának csak egy része hasznosul emberi táplálékként, illetve állati takarmányként, a maradék lebomlik. A szerves anyag lebomlását, attól függően, hogy levegő jelenlétében vagy levegőtől elzártan történik, komposztálásnak vagy biogáz termelésnek nevezzük. Mindkét folyamat lejátszódik a természetben emberi beavatkozás nélkül is, hiszen a mocsárból felszálló mocsárgáz nem más, mint biogáz, a trópusi esőktől áztatott, levegőtől átjárt, laza avar rétegeinél pedig a komposztálódás folyamatát kísérhetjük figyelemmel. A komposzt a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát javító, nagy humusztartalmú, földszerű anyag.

A komposzt az úgynevezett alapelemekből (Nátrium, Foszfor, Kálium) sokkal kevesebbet tartalmaz, mint a műtrágyák. Használatának előnye, hogy:
- növeli a talaj vízmegkötő képességét
- javítja a növények ellenálló képességét
- gátolja az értékes tápanyagok kimosódását a talajból
- javítja a talaj szerkezetét (a kötött, agyagos és laza talajokét egyaránt).

Van lehetőség a komposztálás helyes technikájának elsajátítására is. Egy ilyen eseményre szeretnénk felhívni a figyelmeteket.

A Komposztfórum Magyarország Egyesület 2011. május 7-én, szombaton egész napos - komposztálási bemutatóval és vásárral egybekötött - komposztkomposztmester képzést tart a Klebelsberg Kultúrális Központban.

Mit, hol, miben, miért és hogyan komposztáljunk?!? Komposztálható és nem komposztálható anyagok. Konyhai- és kerti zöldjavak kezelése. Komposztáló eszközök, segédanyagok használatának bemutatása, vására. Komposztforgatás, rostálás, keverés. Kérdezz-felelek! Házi komposzttal kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudni- és tennivalók.

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria - Közösségi Ház (1028 Budapest, Máriaremetei út 37. )
Időpont: 2011. május 7. szombat 9.30 - 16.00 óráig
Részvételi díj: 5.000,-Ft
Jelentkezési határidő: 2011. május 2. hétfő 18.00
Jelentkezés: www.komposztforum.hu
További információ: Eleőd-Faludy Gabriella 30/544-8778, Szentirmai-Zöld Máté 30/554-5452.

A képzés színhelyéül szolgáló terem korlátozott befogadóképességű (kb. 30 fő). A részvételi díj befizetése véglegesíti a képzésre történő jelentkezést! Túljelentkezés esetén a képzést egy későbbi időpontban megismételjük!

Számlaszámunk: 10918001-00000072-78350004 (UniCredit Bank). Átutaláskor a közlemény rovatban, kérjük, tüntesse fel a jelentkező nevét és azt, hogy "komposztmester képzés". Szabad férőhely esetén helyszíni, készpénzes regisztrációra is lehetőség van a képzés napján 9.00 és 9.30 óra között. A korábban átutalt vagy a helyszínen készpénzben befizetett részvételi díjról - igény esetén - a helyszínen tudunk számlát kiállítani.

Szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel a házi komposztálás!

*Komposztfórum Magyarország Egyesület*


Nincsenek megjegyzések: