2011. május 27., péntek

Mediterrán cassoulet baguette-tel



A Két Szerecsen és Chef Maki együttműködéséről már írtunk nektek korábban a blogunkon. Most hoztunk nektek egy receptet azok közül, amelyeket a Két Szerecsen is készít és jelenleg megtalálható a menüjükön az étteremben.

Mediterrán cassoulet baguette-tel (vegetáriánus)

Hozzávalók:
- 1 db nagy vöröshagyma, felkockázva
- 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva + 2-3 gerezd reszelve a baguette-hez
- 1 db padlizsán, közepes kockákra vágva
- 2 db piros kaliforniai paprika, közepes kockákra vágva
- 2 db cukkini, közepes kockákra vágva
- 12-15 db gomba, vastag szeletekre vágva
- 1 csésze száraz vörösbor
- 1 db paradicsom (aprított) konzerv
- 1/2 csésze fekete olívabogyó, kimagozva, felszeletelve
- 1 db fehérbab konzerv, leszűrve
- 3 evőkanál friss bazsalikom, felaprítva
- 3 evőkanál petrezselyem, felaprítva
- 1 ág friss kakukkfű
- 1 ág friss rozmaring
- Worcestershire szósz (opcionális) vagy tamari szójaszósz (vegetáriánus verzióhoz)
- só, bors
- extraszűz olívaolaj
- 1 db teljeskiörlésű baguette, felszeletelve
- reszelt parmezán vagy pecorino (opcionális)


Közepes lángon hevítsünk egy kevés olívaolajat egy sütőálló lábasban. Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, padlizsánt és pirítsuk még néhány percig, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a paprikát, pirítsuk együtt egy percig, majd adjuk hozzát a cukkinit és a gombát is. Enyhén sózzuk, borsozzuk megint. Vegyük magasra a lángot, öntsük hozzá a vörösbort, jól keverjük meg, hogy az aljára ragadt zöldségeket is felkaparjuk. Vegyük takarékra a lángot és lassú tűzön rotyogtassuk, hogy a folyadék/alkohol elpárologjon. Adjuk hozzá a paradicsomot, a babot és az összes fűszert és főzzük 30 percig, amíg az ízek összeérnek. Közben keverjük össze a lereszelt fokhagymát ¼ csésze vagy kicsit több olívaolajjal egy lapos tányérban. Mártsuk bele a baguette szeleteket egyik oldalukkal az olajba, majd tegyük félre. A fekete olívabogyót adjuk a raguhoz, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, adjuk hozzá a Worcestershire szószt. Melegítsük elő a grillt, a baguette szeleteket tegyük a ragu tetejére olívaolajos felükkel felfelé. Tegyük rá a sajtot a szeletekre és süssük a sütőben grillezve, amíg a sajt megolvad és a baguette szeletek aranybarnára pirulnak.



Nincsenek megjegyzések: