2010. december 31., péntek

Edd szerencsésre magad - szilveszteri ételek a világ körül

Közvélemény kutatást végeztünk külföldi barátainknál: ki, mit eszik szilveszterkor és újév napján; kinek, melyik étel elfogyasztása hozza meg a várva várt szerencsét. Vágjunk is a közepébe...

Az olaszoknál tájegységenként változnak az ételek, de ketten is azt mondták, hogy a lencse (általában leves formájában) elmaradhatatlan, ami persze a pénzt, a gazdagságot jelképezi. Ehhez esznek egyes helyeken Zampone-t (töltött sertéscsülköt). Szicíliában Sfincione-t esznek, ami pizza kenyér alapot jelent, rá karamellizált hagymát, Tuma sajtot és ricottát tesznek, a tetejét pedig megszórják kenyér morzsával. Az édes szájúak Canolli-t, Panettone-t vagy Pandoro-t majszolgatnak desszertként.

Forrás: Wikipedia

Egy norvég barátunk azt mesélte, hogy ők Pinnekjøtt-ot esznek: sült bárányborda svéd karórépa- és krumpli pürével, amit sörrel és Akvavit-tal öblítenek le. 

Spanyolországban és néhány dél-amerikai országban (Peru, Mexikó, Kuba, Venezuela, Equador) éjfélkor 12 szem szőlőt szokás fogyasztani. Minden szőlőszem egy hónapot szimbolizál és minél édesebb, annál szerencsésebb lesz az adott hónapod. Ha például a harmadik szem savanyú, azt jelenti, hogy március nem a te hónapod lesz.

Több ázsiai országban fontos, hogy hosszú tésztát egyenek az év utolsó napján, ezzel hangsúlyozva a hosszú életet. Óvatosan kell enni, hogy a tésztaszál ne szakadjon el addig, amíg teljesen a szádba kerül.

Japánban a szilveszteri ételt osechi-ryori-nak hívják és még éjfél előtt elkészítik. A különböző ételeket lakozott dobozokban (jubako) helyezik el és mindegyik rekesz ételnek megvan a maga jelentése, szimbolikája. A datemaki például feltekert édes omlett és a tudást szimbolizálja; a kabumaki hengerelt hínár és örömöt, boldogságot jelent; a kuromame édes fekete szójabab és egészséget hoz az életünkbe; a tazukuri kicsi, szárított szardínia szójaszószban elkészítve és a mezőgazdaságból élők számára fontos, mert a jó termést szimbolizálja; a kazunoko hering ikra és gazdag gyermekáldást ígér.

Forrás: kyotofoodie.com

Hollandiában Ollie Bollen-t készítenek, amelynek a tésztája nagyon hasonlít a fánk tésztájához, ugyanúgy olajban sütik ki, csak mazsolával vagy áfonyával/ribizlivel van megtöltve, porcukorral megszórva. Előfordul, hogy pénzérméket sütnek néhány Ollie Bollen-be - aki megtalálja, szerencsés lesz a következő évben.

Görögországban éjfélkor Vasilopita-t, újévi kenyeret szel annyi részre a családfő, ahányan vannak. Egy pénzérme van elrejtve a kenyérbe. Természetesen, akinek a pénzérmés szelet jut, az lesz a legszerencsésebb a  következő évben.

A sertés sok országban a gazdagságot, vagyont jelképezi, így nem csoda, hogy feltűnik szilveszterkor az asztalokon sült vagy főtt formában. Többek között Ausztriában, Írországban, Kubában és Spanyolországban a sült, töltött malachús fogyasztása a jellemző az este folyamán, míg Magyarországon és más kelet-európai országokban az egyben sült malachúst és a kolbász féléket helyezik az asztalokra.

A sort a végtelenségig folytathatnánk, rengeteg tradíciót, nemzeti ételt fel lehetne sorolni, azonban a sort Új-Zélanddal és Ausztráliával zárjuk, ahol először köszönt be az új év. Az egyik barátunk azt mesélte, hogy náluk nincsen kimondottan tradicionális étel; ami jellemző, az az, hogy a kertben sütögetnek és készítik el az esti fogásokat, ugyanis ott ilyenkor nyár és meleg van. Steaket, kolbászokat sütnek a grillen, mellé többféle saláta készül és a melegre való tekintettel sok-sok sör gurul le a szomjas torkokon.

Ti hogyan, mivel készültök a mai estére? Ha tudtok olyan külföldi ételről, ami érdekességnek számít, ne habozzatok velünk megosztani! :)

* Sikerekben, Boldogságban, Gasztronómiai Élményekben Gazdag Új Évet Kívánunk Nektek! *

Chef Maki és a Makifood csapata




Nincsenek megjegyzések: