2010. május 26., szerda

Mi is az a makrobiotika?

Mivel itthon még viszonylag ismeretlen a makrobiotika fogalma, legtöbben Madonna, Gwyneth Paltrow és Nicole Kidman által is követett sztárhóbortnak, vagy valamilyen misztikus gyógymódnak, esetleg ízetlen ételekből álló diétának gondolják. Pedig egy picit jobban utána járva rájöhetünk, ez közel sincs így...

A kifejezés két szóból tevődik össze: makro = hosszú, és biosz = élet.

Tehát a makrobiotika hosszú, egészséges élet természetes ételek megfelelő arányával. Elősegíti a testi és lelki egyensúly tartósságát, energiával tölt fel és a civilizációs betegségek kialakulásának megelőzésében is segít, mindezek mellett felesleges kilóinktól is megszabadulhatunk. :)

A távol-keleti szemlélet szerint az emberi szervezet energia egyensúlyát a Yin és a Yang típusú energia  áramlásának harmóniája tartja fenn. A növények is Yin vagy Yang természetűek, így táplálkozásunkban általuk tudjuk biztosítani a kétféle energia egyensúlyát és testi-lelki harmóniánkat.

Egy makrobiotikus menü változatos és szó szerint is sokszínű, mivel összeállításánál figyelembe vesszük az ételek színét, állagát és a különböző ízeket is - mindezek különböző hatást váltanak ki szervezetünkben. Öt alapszint (zöld, piros, sárga, fehér és fekete) és öt alapízt különböztetünk meg (keserű, savanyú, édes, csípős és sós), ezekből ideális esetben mind találunk az adott menüben, így lesz tökéletesen harmonikus egy makrobiotikus étkezés.

És hogy mit eszik az, aki makrobiotikusan étkezik? A miso leves szinte elmaradhatatlan. Mellé tálalunk teljes kiőrlésű gabonát, alul és felül növő zöldséget (pl. hagyma, sárgarépa, illetve brokkoli, káposzta), és valamilyen hüvelyest, amely ellátja a szervezetet jó minőségű növényi fehérjével, majd pirított maggal is kiegészül a menü (szezámmag, tökmag stb.). Az étkezést halakkal is változatosabbá tehetjük. Nagyon fontos, hogy az étkezés alatt minden egyes falatot alaposan megrágjunk.

Ha egyelőre csak ismerkedünk a makrobiotikával, már néhány egyszerűen betartható alapelvvel is közelebb kerülhetünk a makrobiotikus életmódhoz:
- fogyasszunk kevesebb sót
- igyunk több folyadékot (lehetőleg tiszta vizet)
- vásároljunk helyben termesztett ételeket és idényzöldségeket
- kerüljük a finomított és tartósított élelmiszereket

Ha szeretnél többet megtudni a makrobiotikus konyháról és arról, hogy hogyan főzhetsz otthon is egyszerű, de izgalmas makrobiotikus fogásokat? Jelentkezz kezdőknek vagy haladóknak szervezett tanfolyamainkra!

Bővebb info: a weblapunkon.
Nincsenek megjegyzések: