2012. február 13., hétfő

Az Izakaya-t eszik vagy isszák? :)


Az Izakaya - noha kajának van ejtve :) - se nem étel, se nem ital, hanem egy helyet jelöl, egy fajta étkezési módot Japánban.


Megkértük egyik kollégánkat Rékát, aki több évet élt Japánban, hogy meséljen nekünk egy kicsit az Izakaya-ról. Az ő beszámolóját olvashatjátok.

Az Izakaya valahol a bár, a bistro és az étterem keveréke. Izakayaba sosem megy egyedül az ember, lehet menni kettesben, de jellemzőbb, hogy nagyobb csoportokban mennek oda a vendégek. A hely is úgy van kialakítva, hogy alkalmas legyen arra, hogy elszeparáljanak nagyobb csoportokat.

Az Izakaya annyiban hasonlít egy bárhoz, hogy általában egy félhomályos, leginkább egy nagy oduhoz hasonlítható hely, ahol van rendes menü, de a legtöbb ember "All you can eat" vagy "All you can eat and drink" menüt választ. Ezek a menük egy meghatározott időtartamra szólnak (2-3 óra). Ezalatt az idő alatt bármit és bármennyit rendelhetsz a menüből. Az ételek kisebb adagok, amit általában az asztal közepére tesznek és mindeki eszik mindenből. A sokféle étellel jól lehet lakni, de a cél sokkal inkább az, hogy beszélgetés, iszogatás közben mindenfélét megkóstoljon az ember.


Az ételféleségek nagyon nagy választékát kínálja az Izakaya, ami szinte minden Izakaya menün szerepel:
nagyon sokféle tofu
sashimi (nyers hal)
sushi
saláták, algák, edamame (sörhöz)
nabe (mindenféle meleg egytálétel)
tészta ételek
panko-ba panírozott mindenféle zöldség, hús, tengergyümölcse
desszertek

Alkoholból is nagyon nagy a választék, több oldalon kereszül sorolják fel a sake-kat, söröket, whiskey-ket. Az én kedvencem az umeshu (szilvabor), aminek szintén sok fajtáját kínálják az Izakaya-k.


***
AKCIÓ

Mivel az Izakaya óránk először kerül megrendezésre, ezért egy különleges akcióval kedveskedünk a gyorsan reagálóknak. Az első 5 személy,  aki a mai naptól regisztrál és jelentkezik erre az óránkra, kedvezményben részesül, csak 6500 Ft-ba kerül a szemfüles cheftanoncoknak ez az izgalmas óra.

És hogy milyen falatok fognak készülni a konyhában? Íme a különleges menü, amelyet elkészítenek és  elfogyasztanak majd az órán résztvevők:
- Friss tofu és 100 napos tojás saláta szezám öntettel
- Agedashi tofu (olajban sült tofu dashiban)
- Sült marinált csirke japán chilivel és majonézzel
- Serpenyőben sült tonhallal töltött gombócok
- Rák és spenót yuzukosho (japán citrus és zöld chili krém) tészta
- Grillezett rizsgolyók teában

Időpont: 2012. február 17., 18:00-21:00
Helyszín: 1054 Budapest, Alkotmány u. 9-11.
Jelentkezés: emailben (makifood@gmail.com), átutalással.


Nincsenek megjegyzések: