2011. március 20., vasárnap

Milyen a japán házi konyha?

Makit kérdezgettük egy kicsit, hogy meséljen nekünk a japán otthoni étkezésről, a mindennapok fogásairól és kedvenc ételeiről.

Szusi rizs legyezése

MF: Melyek a japán konyha, otthon főzés alapjai (technika, alapanyagok, stb.)?
M: Általában különböző technikákat keverünk: grillezés, dinsztelés, blansírozás, savanyítás, gőzben párolás, sütés, stb. és szezonális alapanyagokat használunk. A különbség az otthoni és az éttermi főzés között az, hogy otthon nagyobb hangsúlyt fektetünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra és azt készítünk, amit a család szeret.

MF: Mit esztek reggelire /ebédre /vacsorára?
M: Mindenféle ételt eszünk szigorú szabályok és rutin nélkül. Általánosságban növényeket és gabonát eszünk a legtöbbet, alkalmanként húst és tenger gyümölcseit. Reggelire is eszünk rizst például. Amikor magamnak főzök, akkor mindig egyszerű ételeket készítek: rizst, zöldséget, levest és valamit, amiben fehérje van, például tofut. Az ételeket szeretem fűszerekkel ízesíteni.

Lótuszgyökér kinpira

MF: A japánok főznek mindennap?
M: A háziasszonyok, feleségek az esetek többségében főznek otthon, szinte mindennap, átlagban három ételt naponta (reggeli, ebéd, vacsora).

MF: Melyik a legnépszerűbb étel, amit a japánok otthon főznek?
M: Rizs, misoleves, párolt ételek (például kedvelt a nimono: sertésből vagy marhából vagy halból készült párolt étel) és zöldségek.

MF: A főzési szokások változnak régióként?
M: Igen. Az alapanyagok változnak régióról régióra, így a főzési módszerek is.

Gomoku chirashizushi (5 színű kevert rizs)

MF: Mi a te kedvenc ételed?
M: Párolt lepényhal ikrával az egyik kedvencem. Ha otthon vagyok látogatóban Japánban, akkor az édesanyám általában ezt készíti el nekem utolsó fogásként, mielőtt visszajönnék. Ezenkívül nagyon szeretem az általa készített oinarisant (inari sushi – egy szusi fajta) is.


Nincsenek megjegyzések: