2013. október 1., kedd

Húsmentes Hétfői Vacsora Klub a Restaurant Day Budapest-tel

 
MF: Mi a Restaurant Day? Honnan indult? Mennyire népszerű ez a világon?
RD: A Restaurant Day Helsinkiben indult, az elsőt 2011. május 21-én tartották. Néhány fiatal (Antti Tuomola, Olli Sirén és Timo Santala) gondolt egyet, hogy mi lenne ha egy napra éttermet nyitnának. Az ötlet villámgyorsan terjedt a barátok és ismerősök között és az első alkalommal majd 40 étterem született 13 különböző városban. Azóta évi négy alkalommal kerül megrendezésre, egyre növekvő népszerűségnek örvend és szerte a világban csatlakoznak hozzá. A legutóbbi alkalommal augusztusban már több mint 1500 étterem valósult meg több mint 50 városban világszerte.

MF: Kik vagytok; mikor és miért indították el ezt a "mozgalmat" itt Magyarországon is?
RD: A Restaurant Day önkéntes csapata nagyjából egyezik a Based on Pig kajás kutatásokkal foglalkozó projekt csapatával és ehhez csatlakozott még Bircsák Eszter. Az utóbbi évben főként mi ketten koordináltuk az itthoni eseményeket,  de Csík-Kovács Zoltán is sokat segített a dokumentációban, FB kommunikációban. Így egyrészt az étel és evés iránti érdeklődésünk adott, másrészt mindannyian elkötelezettek és aktívak vagyunk az alulról szerveződő kulturális projektek létrehozásában és fenntartásában. Eszter például nemrég indította el itthon a Sofa Underground Budapestet.

Többünknek aktív kapcsolata van a Helsinki kulturális underground szcénával, így jutott a fülünkbe a RD híre és szerettük volna, ha ez a kezdeményezés Magyarországon is elterjed. Ezért tavaly koranyáron elhatároztuk, hogy elterjesztjük az eseményt itthon is. Ezt megelőzően azonban 2012. május 18-án már felkerült egy budapesti helyszín a térképre: a Finn Nagykövetség csatlakozott szakácsuk Tommi Simpanen jóvoltából.

Hogy miért? Mert hisszük, hogy a nagyváros elevenségét a benne élő emberek közötti közvetlen kapcsolatok, interakciók táplálják. Az alulról szerveződő eseményeknek fontos szerepük van abban, hogy a nagyvárosi ember kreativitását, és lelkesedését életben tartsa a város sorsát illetően, és fokozza a kötődését magához a városhoz és a benne élő közösségekhez. A közösségi főzés és étkezés népszerűsítésével ezeknek az értékeknek a megőrzéséhez szeretnénk hozzájárulni.

Fotó: Panka, a Restaurant Day Budapest engedélyével

MF: Hány alkalommal volt már megrendezve?
RD: 10x, a novemberi lesz a 11-ik. Magyarországon pedig ebből eddig 6x csatlakoztak éttermek, most lesz hetedszerre.

MF: Hogyan fogadják az emberek (akik éttermet nyitnak egy napra és az érdeklődők)? Mennyire tetszik nekik, mik a visszajelzések?
RD: Ezidáig mindkét részről lelkesedést, nyitottságot tapasztaltunk. Aki egyszer belevág az általában visszatér, mind vendégként, mind vendáglátóként. Külön öröm, hogy vidéken is egyre aktívabbak az emberek.

MF: Ti már nyitottatok saját éttermet?
RD: Igen, többször is, és mindig nagyon jó élmény volt.

MF: Melyik étterem tetszett nektek eddig a legjobban? Melyik étel ízlett a legjobban?
RD: Passz, mindig sok az izgalmas. Raja Rani indiaija fantasztikus volt májusban például, a múltkori BONBONBON golyók is szuperek voltak.

Fotó: RDBP, a Restaurant Day Budapest engedélyével

MF: Mik a jövőben tervek a mozgalommal kapcsolatban?
RD: A fő csapást a finnek határozzák meg. Fontos, hogy az emberek tudják, hogy ez egy globális mozgalom és azon az adott napon hasonló helyek százai nyitnak ki egy napra ahol emberek ezrei-tízezrei merülnek el az ételek kavalkádjában. Ez a közösségi érzés nagyon felemelő. A magunk részéről szeretnénk továbbra is segíteni a dolgot, de egyébként ha bárkinek van kedve beszállni egy kis háttérmunkval, szívesen várjuk.

MF: Mikor lesz legközelebb Restaurant Day?
RD: 2013. november 16.



Köszönjük Bircsák Eszternek és Sipos Melindának az interjút!

*****

A 2013. október 7-i Húsmentes Hétfői Vacsoraklubra még van 1 helyünk, amelyre regisztrálni weboldalunkon lehet.

A vacsora menüje:
- Sütőtök humusz fokhagymás pitával
- Csípős sült répa krémleves cirokkal
- Karfiol steak sáfránnyal és kurkumával
- Töltött kápia paprika
- Birsalma és körte kompót kardamomos mascarponeval


Nincsenek megjegyzések: