2011. július 7., csütörtök

Gazdálkodni így is lehet! Egy raktár tetőteraszán...

Már mi is gondolkodtunk rajta, hogy milyen jó lenne egy kert valahol Budapest belvárosában, de valahogy még is eldugva a zajtól, a szmogtól, a járókelők pillantásaitól. Találtunk néhány jó példát, amely inspirálhat sokakat! New Yorkban, az USA hatalmas metropoliszában több példa is akad a mezőgazdasági tetőgazdálkodásra. Hihetetlenül hangzik, ugye? Pedig nem az!

A Brooklyn Grange és az Eagle Street Rooftop Farm két nagyon jó példája annak, hogyan működhet biogazdaság hatalmas városban is, csak éppen mondjuk egy régi raktárépület tetején önkénteseket is bevonva a munkába. A farmokon termelt zöldségek közel 20 centiméter mély, speciális talajban gyökereznek. A Rooflite könnyített szervesanyag-keverék, amelyben apró kavicsszemek vannak. Utóbbiak lassan lebomlanak, ásványi anyagokkal gazdagítva a talajt. A termesztett zöldségek skálája igen nagy és olyan mennyiségű, hogy termelői piacokra (farmers market) is tudják hordani, így népszerűsítik a "Farm to Table" mozgalmat, vagyis, hogy a termőföldről egyből az asztalra kerüljön az étel.


Az első hazai közösségi kertek egyike, a FöldKelte mozgalom Budapesten, Békásmegyeren található néhány eltökélt embernek és egy orvos házaspárnak köszönhetően. Reméljük a jövőben egyre több ilyen kezdeményezésről fogunk hallani!

* Gazdálkodásra fel! *

Még több infó és csodás képek:
- La Buena Vida Blog: Farms - Eagle Street Rooftop Farm


Nincsenek megjegyzések: