2010. október 21., csütörtök

A shimeji gomba és a keserű dinnye

Facebook oldalunkon egy quiz játé keretében feltöltöttünk két fotót, hogy olvasóink találják ki, mit látnak a képeken. Most erről a két növényről szeretnénk néhány szót írni, hogy ti is megismerhessétek.

Shimeji gomba
 
A shimeji Ázsiában, Japánban őshonos, de Észak-Európában is megtalálható gomba fajta, fákon nő. A shimeji gazdag umami ízű vegyületekben (pl.: glutaminsav, aszparaginsav). Számos fajtáját értékesítik shimeji gombaként. A shimejit mindig megfőzve fogyasszuk, ugyanis nyersen kesernyés ízű. Főzés során azonban elveszíti keserűségét, enyhén ropogós textúrájú lesz és diós ízű. Használhatjuk levesekhez, szószokhoz vagy akár magukban megpirítva is szárukkal együtt. Tisztításuk nagyon kevés vízzel történjen, ugyanis a gombák törékenyek és a sok víz a gombákba szívódva tönkreteszi azok textúráját.


A japán orvostudomány előnyben részesíti a shimeji gombát gyógyhatású összetevői miatt a daganatok elleni harcban.

Keserű dinnye

Neve keserű uborkaként, keserű tökként, alligátor körteként is ismert. Töktermése az uborkához hasonlóan megnyúlt (8-16 cm) vagy szív alakú, felülete erősen rücskös, bibircsókos. Délkelet-Ázsiában őshonos, azonban Indiában és Kínában a leginkább elterjedt. Újabban Közép-Amerikában és a Karib-térségben is foglalkoznak vele. A mérsékelt öv melegebb részein is termeszthető. Gyűjteményekben, kiskertekben már nálunk is megtalálható.

Nem számít alapélelemnek, de értékes vitamin- és ásványisó-forrás. Különösen sok C-vitamin és vas található benne. Ez utóbbi miatt táplálkozási értéke (ANV-mutatója) elég magas, 4 feletti, csaknem kétszer annyi, mint a paradicsomé. Található benne B1-, B2-vitamin, karotin, továbbá említésre méltó mennyiségben foszfor és kalcium.


A legtöbb fajta fogyasztásra kerülő éretlen termése keserű. Felhasználás előtt ezért ezeket fel kell darabolni, vízben jól kimosva fel kell főzni, majd a levet leönteni róla. Ezt a műveletet legalább kétszer-háromszor kell megismételni, hogy a keserűséget okozó vegyület teljesen felbomoljon, és kimosható legyen belőle. Ilyen előkészítés után olajban kisütik, vagy savanyúságot, kompótot, illetve főzeléket készítenek belőle. Ugyanígy kell a feltehetően mérgező, keserűséget okozó anyagot a felhasználásra kerülő zsenge levelekből és hajtásokból is eltávolítani.

Indiában az egyik legkedveltebb zöldségféle. A Karib-térségben lázcsillapító és bélféreghajtó hatására figyeltek fel, gyógynövényként is számon tartják.

Forrás: Terebess


Nincsenek megjegyzések: