2012. március 19., hétfő

Húsvétra hangolódva


Kép forrása: innen

A húsvét napjainkban a keresztények legfontosabb ünnepe, de a valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. A nagyböjt végén húsvétvasárnap a megszentelt ételek kerülnek terítékre. Tradicionális húsvéti ételeink a főtt, füstölt sonka kemény tojással és tormával, kenyérrel vagy kaláccsal, amelynek édesített változatait (lekváros, diós, mákos) süteményként fogyasztjuk. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe.

A nyúl szintén húsvéthoz tartozó jelkép és állítólag Németországból származik. Eredete igen érdekes, a húsvéti Holdban egy nyúl képét vélték felfedezni, azonkívül a nyúl maga is termékenység szimbólummá lett, rendkívüli szaporasága okán. (Forrás: Wikipédia, Ünnep)

A hagyományokat továbbfűzve Rezi György egy színes bárányhúsos menüt állított össze, hogy minél több különleges, ízletes étel elkészítését megtanulhasd. Az óra bőven az ünnep előtt van, így van idő a tanulásra, felkészülésre és az órán szerzett ötletek megvalósítására.

Bárányos húsvét - 2012. március 23., 18:00 - 21:00

A tavasz ígérete, egy csöpnyi jókedv, egy csöppnyi könnyedség - ennek szellemében született Rezi György idei húsvéti menüje, melyben a főszereplő a bárány. A húsvét szellemében gombócot gyúrunk belőle, csorba levesbe főzzük, és pikáns fűszerezés után jól megsütjük.

Az óra tervezett menüje: Kecskesajtos bárányhús gombócok, kevertsalátával, sárgarépa tzatzikivel, Tavaszi bárány csorba, Pikáns báránybordák  citromos burgonyával, Pisztáciás rétes.


* Napsütéses tavaszt kívánunk és sok-sok finomságot az asztalokra! *




Nincsenek megjegyzések: