2011. június 27., hétfő

Adózó élelmiszerek

Kép: innen

Ha a törvénytervezet nyilvánosságra kerül, akkor szeptember 1-től népegészségügyi termékadót kell fizetni az egészségkárosító, magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú élelmiszerek és italok - chipsek, energiaitalok, levesporok, mártásporok, csomagolt sütemények, stb. - után - hangzott a híradásokban a múlt héten. Ez természetesen maga után fogja vonni ezen termékek áremelkedését. Hogy ez hogyan fog megvalósulni és melyek lesznek pontosan azok az élelmiszerek, amelyek felkerülnek a listára, még nem tudjuk. 

Mi továbbra is hisszük, hogy az egészséges, vitamindús, tápláló ételek hozzájárulnak jó közérzetünkhöz és egészségünkhöz. Az egyszerű, könnyen elkészíthető, ugyanakkor igényes és egészséges ételek, amelyek egy picivel többet adnak az eddig megszokott, átlagos recepteknél, színt visznek mindennapjainkba. Ha a törvénytervezet megvalósul, már csak anyagilag is megéri az egészséges táplálkozás irányába fordulni. :)

Azért kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is! Írjátok meg nekünk, hogy mit gondoltok erről a témáról!

A témával kapcsolatban még több hír:
- Literenként öt forint lesz az üdítőitalok népegészségügyi termékadója
- A Magyar Márkaszövetség határozottan elutasítja a népegészségügyi termékadó tervezetét
- Parlament előtt a népegészségügyi termékadó
- Ősztől drágább minden, ami jó


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem nem ezen múlik az egészséges táplálkozás. Ameddig az óvodai és iskolai étkezés olyan, amilyen, - pocsék és ehetetlen- addig nem úgy nőnek fel a gyerekeink, hogy hozzászoknának az egészséges étkezéshez. Ahogy a dohányos megveszi a cigit kerül, amibe kerül. Aki ezeket az élelmiszereket szereti és használja, az utána is ezen fog élni.
Ez az egész totál álságos...

Névtelen írta...

Sokféle ételt szeretek, ezek egy része egészséges, más része kevésbe. Amit nem szeretek, ha hivatalnokok akarják megmondani, mit ehetek és mit nem. Ha változtatni akarnak a táplálkozási szokásaimon, győzzenek meg, ne pedig kényszerítsenek. Az "egészséges" alapanyagoknak kellene olcsóbbá válni, nem pedig minden mást hozzájuk drágítani. Pl. nehezen értem meg, hogy a finomítatlan cukor, amivel ugye gyártásnál megspórolják a finomítás fázisát, miért kerül többszörösébe a finomított kristálycukornak? Vagy hogy a teljes kiőrlésű lisztek miért drágábbak, mikor tulajdonképpen a finomított lisztek olcsó melléktermékét hagyják benne.

Zizi írta...

Valahol el kell kezdeni a változást. Nem ez lesz a megoldás, az biztos. De tuti megoldást ne is várjunk senkitől. NE HELYEZZÜK KI A FELELŐSSÉGET MÁSRA, NE VÁRJUK AZT, HOGY MAJD MÁS MEGOLDJA HELYETTÜNK A PROBLÉMÁT!

Legyünk mi a megoldás, kezdjünk el változtatni mi magunk! Vigyünk textil bevásárlótáskát, kosarat a vásárláshoz, járjunk minél többet piacra, vegyünk minél kevesebb csomagolt, többszörösen feldolgozott élelmiszert, táplálkozzunk egészségesebben, tanuljunk meg főzni!