2013. január 18., péntek

A gluténmentes desszertekről - Interjú Márk Szonjával


Szeretnénk nektek bemutatni legújabb tanárunkat, Márk Szonját, aki február végén gluténmentes desszertek órát fog tartani nálunk.

Fotó: Blikk Nők Konyha

Szonja bemutatja majd, hogy nem kell feltétlenül a gluténmentes lisztkeveréket lekapni a közért polcáról, hanem tudatosan válogatva a lisztek között, sokféleképpen és változatosan lehet gluténmentes desszertet készíteni. Az órára nem csak azoknak érdemes eljönniük, akik rákényszerülnek a gluténmentes diétára, hanem azoknak is, akik a megszokottakon kívül más liszt- és gabonafajtákkal is szívesen megismerkednének az egészséges táplálkozás jegyében.

Citrom meringue tart

MF: Bemutatnád magad röviden, hogy mivel foglalkozol, mit csinálsz, mit kell tudnunk rólad?
MSZ: Egyrészt bölcsész vagyok, másrészt cukrász. Most elsősorban cukrász. Miután az első gyerekem megszületett, úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy azzal foglalkozzam, amit igazán szeretek csinálni. Nem tudom, melyik volt az a pillanat, amikor komolyra fordult a dolog, és igazán magam sem értem, mi ütött belém, miért határoztam el magamról, hogy én jobb süteményeket fogok tudni csinálni, mint egy átlagos műkedvelő háziasszony. Az biztos, hogy az Édesem blog elindítása jó ötlet volt. Ma már van cukrász szakmunkás bizonyítványom, ami büszkeséggel tölt el. Jelenleg a Pastrami Étterem és Kávéház cukrásza vagyok, és boldoggá tesz, hogy minden nap édességeket készíthetek, és van is, aki megeszi.

MF: Hogyan kerültél kapcsolatba a süteményekkel?
MSZ: Ezt sokszor kérdezik, és mindig úgy érzem, azt várják el tőlem, hogy elmeséljek egy nosztalgikus történetet arról, ahogy öt évesen a dédnagymamám mellett a sámlin állva vertem gőz fölött a tojáshabot. Az igazság az, hogy 10 évvel ezelőtt még semmivel sem volt több kapcsolatom a süteményekkel, mint bárki másnak, aki imád enni.

Tejcsokis cupcake

MF: Mikor sütötted az első sütidet és hogyan sikerült?
MSZ: Az első sütim természetesen egy muffin volt, konkrétan egy banános-csokis, valami lefénymásolt amerikai receptkönyvből. Nagyon jó lett, és valószínűleg azonnal vérszemet is kaptam.

MF: Ki és mi inspirál egy új sütemény megalkotásánál?
MSZ: Elsősorban az, hogy én mit ennék szívesen. Inspirálnak még a friss gyümölcsök, az éppen aktuálisan talált különleges alapanyagok; az utazások alkalmával talált finomságok; azok a magyar cukrászdák, ahol komoly műhelymunka folyik (pl. Váci Desszert Szalon); és az a rengeteg külföldi gasztromagazin, amikkel nem tudok betelni.

MF: Mi a sütemény/édesség filozófiád, ha van ilyen?
MSZ: Van hát, nem is egy! Olyan édességeket szeretek csinálni, amikből sugárzik az otthon melege, érezni, hogy valaki a szívét-lelkét belesütötte. Néha úgy érzem magam, mint egy modern nagyi, pedig fiatal vagyok még hozzá.

Banános kalácspuding

MF: Mit jelent a gluténmentesség/lisztérzékenység? Milyen szabályokat kell betartani, ha egy speciális diétán levő barátnak szeretnénk valami finomat sütni?
MSZ: Bár nagy macera a gluténmentes étkezés, még mindig jobban járunk vele, mintha cukrot nem ehetnénk! Nagyon izgalmas dolog különleges lisztfajtákat és magvakat felfedezni, szerintem kifejezetten változatosabb étrendre sarkallja az embert. Sokan sajnos azt gondolják, a búza finomliszten kívül bármit lehet használni lisztérzékenység esetén, de ez sajnos nem igaz. Például se teljes kiőrlésű búzaliszttel, se rozsliszttel ne próbálkozzunk. Szintén fontos, hogy a régi kedvenc süteményünk nem feltétlenül fog sikerülni, ha egy az egyben kicseréljük a receptben a búzalisztet például rizsliszre. Elképzelhető, hogy kísérletezgetnünk kell majd, de ne adjuk fel.

MF: Mire számíthatnak a hallgatók, cheftanoncok; mit fognak tanulni tőled az órádon?
MSZ: Leginkább azt, hogy no panic, isteni édességeket lehet készíteni búzaliszt és a készen kapható gluténmentes lisztkeverék nélkül is.

***

Gluténmentes desszertek
2013. február 28., 18:00-21:00
Az óra tervezett menüje: lisztnélküli málnás csokoládétorta, mandulás financier borban főtt fügével, kókuszos tápiókapuding édes-savanyú ananászkockával, quinoa keksz.


Nincsenek megjegyzések: