2011. június 21., kedd

Étkezési szokásaink

Kép: innen

A napokban olvastunk egy bejegyzést Fűszeres Eszternél a magyarok húsfogyasztásáról. Állítólag egy átlagos magyar évente 70 kg húst megeszik. Ez elég brutális mennyiség, igaz? Utánanéztünk néhány fogyasztási adatnak, ugyanis a téma felkeltette érdeklődésünket. 

Több internetes forrásnál azt olvastuk, hogy a világ húsfogyasztása az elmúlt néhány évtizedben megnégyszereződött, miközben világszerte 800 millió ember éhezik. Egyértelmű számunkra, hogy a világ élelmiszerkészletei egyenlőtlenül oszlanak el és az is, hogy a világnak vannak olyan területei, ahol az emberek rákényszerülnek arra, hogy húst fogyasszanak, mert a környezeti hatások (szárazság / hideg / kevés napfény) vagy egyéb körülmények nem teszik lehetővé számukra, hogy zöldségeket, gyümölcsöket termesszenek és fogyasszanak. Több forrásnál felhívják a figyelmünket arra is, hogy az állattenyésztés sokkal jobban terheli a környezetet, mint az üvegházhatású gázok egyik legfőbb forrása, a szállítmányozás.

De mi a helyzet Magyarországon vagy akár saját mikrokörnyezetünkben? Mennyire változott, változnak a magyar emberek táplálkozási szokásai? A Központi Statisztikai Hivatal 2009. júliusi Statisztikai Tükör kiadványában megjelent egy összefoglaló az élelmiszer fogyasztás alakulásáról. A nyolcvanas évek kezdetétől 2007-ig vizsgálták a magyarok élelmiszer fogyasztását. Az esetek többségében a különböző élelmiszerek fogyasztása csökkent, beleértve a húsét is. Vajon a csökkenő húsfogyasztás (de még így is majdnem 70 kg/fő/év!!!) az amúgy is árérzékeny fogyasztóknál az áremelkedésnek tudható be vagy az emberek tudatos megfontolásból esznek kevesebb húst???

Gondolhatnánk azt, hogy ezzel szemben a zöldségek, gyümölcsök, esetleg a gabona fogyasztása emelkedett. 1990 és 2000 között eltelt tíz évben Magyarország nyitott nyugat felé, talán ennek köszönhetően változott egy kicsit a táplálkozásunk és növekedett a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása 155,4 kg/fő/évről 217,7 kg/fő/évre. 2000 óta azonban ez a növekedés megállt és sajnos csökkenő tendenciát mutat.

Kép: innen

Mi, a Makifoodnál hiszünk abban, hogy a kevesebb, néha több. Apró változtatásokat beiktatva táplálkozásunkba, igenis sokat tudunk tenni saját és környezetünk egészségéért. Fogyasszunk tápanyagokban gazdag, friss alapanyagokból általunk készített ételeket. Legyen a főzés szórakozás, pihenés számunkra, ne pedig kényszer! Lehetőleg minden étkezésnél fogyasszunk nyers táplálékot (élő ételt) is, hiszen a nyers zöldségektől több energiához, vitaminhoz jut szervezetünk, mint a megfőzött, feldolgozott ételektől. Rágjunk alaposan! Együnk nyugodt lelkiállapotban, és evés közben az ételre, az étel elfogyasztására is figyeljünk. Az amerikai Meatless Monday (Húsmentes Hétfő) kezdeményezéshez hasonlóan vezessünk be mi is olyan napokat, amikor nem eszünk húst. Legyen az egy vagy két vagy három nap egy héten, de változtassunk! Ami pedig a vegetáriánus konyhát illeti, igenis van élet a rántott sajton és rántott karfiolon túl… de erről majd egy másik bejegyzésben értekezünk. 


Nincsenek megjegyzések: