2011. május 9., hétfő

Mihez kezdjünk a használt sütőolajjal?



Mi is elég gyakran használunk főzőiskolánkban olajat sütéshez. Maki Japánból hozat egy speciális anyagot, amelyet, ha beleteszünk a használt olajba, azt néhány óra alatt zselésíti és így már nem számít veszélyes hulladéknak, kidobható a szemétbe. Azonban, akiknek nincsen ilyen anyaguk, gondot okoz, hogy mihez kezdjenek a használt sütőolajjal. Egy ideig befőttes üvegben gyűjtögetjük... és utána?

Ezért örültünk meg a MOL új kezdeményezésének, ugyanis mostantól országszerte mintegy 100 MOL-benzinkúton helyeztek el olyan speciális gyűjtőhordót, mely lehetővé teszi a lakossági használt sütőolaj és zsiradék környezetbarát tárolását és elszállítását újrahasznosítás céljából. Aki veszi a fáradságot, és ahelyett, hogy a lefolyóba öntené, a kijelölt MOL-benzinkutakra viszi a használt sütőolajat, május közepétől ajándékba egy praktikus gyűjtőedényt kap, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudja tárolni addig, míg újra nem jár egy kijelölt MOL-benzinkútnál, ahol újra leadhatja a sütőolajat. A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő Komáromban. 

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet! Figyeljünk oda környezetünkre, óvjuk, védjük bolygónkat!

Még több információt erről a kiváló a programról és a használt sütőolajat átvevő állomások listájáról itt olvashatsz!


Nincsenek megjegyzések: