2011. május 2., hétfő

Makrobiotikus tanfolyamok a Makifoodnál - Interjú Verbovszky Gabriellával


MF: Bemutatnád magad röviden, hogy mivel foglalkozol, mit csinálsz?
VG: Jelenleg több mindennel foglalkozom: az egyik, hogy a New Yorkban székelő Integrative Institute of Nutrition képzésében veszek részt és hamarosan megszerzem a Certified Restorative Health Coach képesítést. Ezenkívül táplálkozási tanácsadóként veszek részt új élemiszeripari termékek piacra kerülése előtti kutatásban, aztán diplomás képzőművészként hetente többször gyerekeket tanítok pl. kerámiázni  és  festeni. Végül, de nem utolsósorban egy nyelviskolaban magyart tanítok és magánórákat is adok. Egy érdekes igény, hogy segítek a nyelvi felkészülésben olyan magyar származású embereknek, akik az új állampolgársági törvény alapján szeretnék megszerezni a magyar állampolgárságot.

MF: Mióta és milyen szinten foglalkozol makrobiotikával, a makrobiotikus konyhával?
VG: Makrobiotikus konyhaművészettel 2004 áprilisa óta foglalkozom. Az elvem, hogy ha egészségmegőrzésről van szó, akkor rugalmasan, kísérletező kíváncsisággal alkalmazom a makrobiotikus elveket. A szigorú következetesség a gyógyító étrendben meghatározó. Az a csodálatos a makrobiotikában, hogy a lazább megoldásokból bármikor vissza lehet térni az alapokhoz. Az étrendet szerintem nem szabad úgy felfogni, mint egy merev rendszert, amely mindekinek ugyanolyan. A bázis alapvetően egészséges embereket vesz alapul mérsékelt időjárási viszonyok között. Az étrendnek alkalmazkodia kell az éghajlathoz, a környezethez, a kulturális és nemzeti hagyományokhoz, az emberek neméhez, korához, aktivitási szintjéhez, egésszségi állapotához, egyéni szükségleteihez és még más adottságokhoz is.


MF: Melyek a makrobiotika legfontosabb alapjai? Mit kell tudnunk a makrobiotikáról?
VG: A makrobiotika kiegyensúlyozott táplálkozási mód, amely az emberek szükségleteit tartja szem előtt ahhoz, hogy harmóniában éljenek a természettel és a világegyetemmel. A mindenben meglévő yin és yang elemek egyensúlyára törekszik és ennek meghatározásához alapul veszi az ősi feng shui asztrológia 5 elemét, amely a fa, a föld, a tűz, a fém és a víz. A napi fogyasztásra javasolt élelmiszerek csoportjában vannak teljes értékű gabonák, zöldségek, savanyúságok, bab és babból készült termékek, kevés fűszer, étolaj és természetes alapú kiegészítők. Alkalmanként szerepel a választékban gyümölcs, hal, magok és makrobiotikus édesség. Mind a zöldségek, mind a gyümölcsök esetében fontos, hogy szezonális legyen és lehetőleg helyben teremjen. A hal esetében a fehér húsú fajták ajánlottak. Ami az édességeket illeti, gabona, vagy gyümölcs alapúak a legjobbak, a finomított cukor és mestreséges édesítők kerülendők. Húst és tejterméket ugyan általában nem tartalmaz az étrend, de ha mégis megkívánja egy egészséges ember, akkor ám legyen, viszont fogyassza sok zöldségfélével és olyan zsírlebontókkal, mint pl. a torma. A makrobiotika nagy hangsúlyt helyez az ételek alapos megrágására, amely az emésztést segíti elő. Az egyéb, általános javaslatok között van, hogy az ember akkor egyen, amikor éhes és lefekvés előtt legalább három órával legyen az utólsó étkezés. Ha van rá mód, az élelmiszerek legyenek jó minőségűek, nem génkezeltek és minősítetten bio kategóriájúak.

MF: Milyen a fogadtatása a makrobitokus tanfolyamaidnak?
VG: Magyarországon nagyon sikeresek voltak a makrobiotikus tanfolyamaim és tanácsadásaim, mert a magyar emberek szívesen működtek együtt velem a konyhában és könnyen tanulták az új módszereket. Amerikában ott, ahol most élek, a makrobiotikában javasoltnál többnyire többet akartak a klienseim pl. sóból, édesítőből. A saját megszokott ízvilágukat várták, miközben szerették volna azt a hatást, amit a makrobiotikus alapanyagokkal lehet csak elérni. Nehezen barátkoztak a makrobiotikában fontos tengeri növényekkel és egyéb, japán ízekkel.


MF: Melyik a kedvenc ételed?
VG: A legjobban leveseket szeretek keszíteni, ezen belül pedig sok új dolgot kipróbálni. Imádom a szusi tekercsek rengeteg variációt lehetővé tevő világát, amelyben kiélhetem a kreatív alkotói vágyamat is. Az egyik kedvenc alapanyagom a barna rizs és mindig örömmel használok hidegen préselt, csúcsminőségű olívaolajat.


MF: Mire számíthatnak a hallgatók, cheftanoncok; mit fognak tanulni tőled a négy tanfolyam valamelyikén? Melyik tanfolyamot kinek ajánlod?
VG: A makrobiotikus, vegán egészséges édességek órán bebizonyítom a résztvevőknek, hogy nem fából vaskarika az egészséges édesség készítés. Várom azokat, akik új, finom, nem agyoncukrozott desszertek készítését szeretnék megtanulni. A kezdő makrobotika  és a gyógyító konyha óra azoknak szól, akik ismerkedni akarnak a makrobiotika egyszerű, de következetesen betartandó, izgalmas világával, de azoknak is, akik már hallottak róla, de  nem tudják alkalmazni. Azokat is várom, akik gyógyulásukhoz szeretnének segítséget kapni a makrobiotikától. A haladó makrobiotika, vegán nemzetközi ízek órám azoknak ideális, akik szeretik szabadonengedni a fantáziájukat - ezúttal makrobiotikus keretek között. Az egészséges táplálkozás nőknek pedig azoknak a hölgyeknek szól, akik szeretnék az egészséges táplálkozást nőiességükkel összekapcsolni. Szó lesz a termékenység, a menstruáció, a változás kora és a táplálkozás kapcsolatáról a legújabb kutatási eredmények alapján. Izgalmas óra lesz, olyan, amilyen a Makifood történetében még nem volt.

***

Makrobiotikus, vegán egészséges édességek - 2011. július 1., 18:00 - 21:00
Kezdő makrobiotika és gyógyító konyha - 2011. július 2., 10:00 - 13:00
Haladó makrobiotika, vegán nemzetközi ízek - 2011. július 2., 15:00 - 18:00
Egészséges táplálkozás nőknek - 2011. július 3., 10:00 - 13:00

Gabi óráira weblapunkon tudtok regisztrálni. 


Nincsenek megjegyzések: