2011. február 14., hétfő

Burgonya és lazac galette sült citrommal

Ha a hidegben, a tél végén megfázunk, nemcsak a citromos tea, hanem a sült citrom is nagyon jót tesz a szervezetünknek. Náthás, hurutos, meghüléses esetekben érdemes sült citromot fogyasztanunk. A citromot alacsony hőfokú sütőben süssük meg világosbarnára (narancsbarna). A sütés következtében egy enyhe szerves szalicilsav jön létre, amely igen erős tisztító, verejtékeztető hatású szer. Most egy sült citromos ínyencséggel ismertet meg benneteket Maki. 

Burgonya és lazac galette sült citrommal

Hozzávalók 4 főre:
- 4 szelet lazacfilé, bőre eltávolítva
- 4 közepes méretű burgonya
- 2 ág friss rozmaring, szárak eltávolítva
- só, bors
- 2 evőkanál vaj
- 1 db nagy citrom, negyedekre vágva, megkenve olívaolajjal és 5-8 percig sütve sütőben, amíg enyhén megbarnulnak a darabok  

Vágjuk a burgonyát vékony julienne csíkokra, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a kakukkfűvel. Közepes hőfokon melegítsünk fel egy serpenyőt, olvasszuk fel benne a vajat. Tegyük a burgonya 1/8 részét a serpenyőbe, helyezzük rá  az egyik szelet lazacot, majd fedjük be újra 1/8 rész burgonyával.  Spatulával enyhén nyomjuk össze a burgonyát a lazaccal, amíg sül a serpenyőben. Akkor van kész, ha kívülről ropogós és a burgonya aranybarnára sült. Ugyanígy süssük meg a maradék lazacszeleteket a burgonyával. Megsült citromgerezdekkel tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: