2010. november 14., vasárnap

Vásároljunk termelőknél! - Interjú Rönky Balázzsal


Rönky Balázs, a termelőtől.hu weblap atyja, megálmodója. Projektjének célja, üzenete közel áll a Makifood Főzőiskola filozófiájához, ezért kerestük meg Balázst, hogy beszélgessünk vele egy kicsit és készítsünk egy interjút. Célunk, hogy minél többen megismerjétek a bevásárlásnak azon "alternatív" módját, amelyet ő képvisel a weboldalán keresztül.

MF: Balázs, bemutatnád, hogy mivel foglalkozol? 
RB: Főmunkaidőben reklámmal és marketinggel, meg 3 gyermekemmel, és a maradék szabadidőmben, azaz alvás helyett a termelőtől.hu építését végzem. A termelőtől.hu elsősorban egy termelői adatbázis, ahol különböző mezőgazdasági termékekre, megyét kiválasztva lehet termelőt keresni, illetve van egy szabadszavas kereső is az oldalon, ami szintén keres a termelők között is, és az oldalra feltöltött hírek, cikkek tartalmában is. A megtalált termelővel telefonon és emailben is fel lehet venni a kapcsolatot, és meg lehet beszélni a kínált termékkel kapcsolatos kérdéseket, árat, szállítást vagy látogatási időpontot. A hírek között rendszeresen jelentetünk meg fesztiválokkal, termelőkkel kapcsolatos eseményeket. A termelőtől.hu-t nevezhetnénk hobbinak, divatos szóval társadalmi felelősségvállalásnak is, vagy nonprofit tevékenységnek, mindegyik szó valamelyest lefedi milyen szerepet tölt be az életemben. Saját szavaimmal inkább azt mondanám, hogy szerettem volna adni, örömet okozni, és nagyon feldob, ha a termelőtől.hu oldalon keresztül létrejött sikerekről értesülök.

MF: Miről szól a "Termelőtől"?
RB: Szemléletváltásról szól. Próbálunk elindítani egy folyamatot, hogy legyen alternatívája a hipermarketes vásárlásoknak. Azzal tisztában vagyok, mint 3 gyermekes szülő, hogy nincs arra se idő, se lehetőség, hogy minden vásárlásunkat közvetlenül termelőnél oldjuk meg. De ahogy jelesebb ünnepekkor jobb bort, pezsgőt iszunk, az étel alapanyagok vásárlására is lehet több figyelmet, törődést fordítani. Ahogy egy jó bornak, úgy egy jó szürke marha pörköltnek is van története, amit aztán az asztalnál el lehet mesélni, és mindjárt más íze is lesz tőle. Arról nem beszélve, hogy tényleg jó minőségű alapanyagokat lehet beszerezni, igazi vidéki ízeket. Mindemellett rengeteget segítünk ezzel a termelőknek, akik nem járatosak a kereskedelemben, az interneten, nehezen tudják értékesíteni terméküket. Volt olyan termelő, aki bevallása szerint az oldalunknak köszönhetően vészelte át a tavalyi telet, de máshonnan is érkeznek visszajelzések, ami azt jelzi, hogy életképes az oldal.

MF: Miért hoztátok létre? Mik voltak és mik a céljaitok (vele)?
RB: Körülbelül másfél évvel ezelőtt fogant meg az ötlet. Barátaimmal egy pest melletti termelőnél jártunk és vásároltunk náluk bika húst pörköltnek (Isteni volt!), zöldséget és gyümölcsöt. Annyira más volt a hús íze és maga a vásárlás is olyan élmény volt (mintha vidéki rokonoknál jártunk volna), hogy elhatároztam, rendszeresen vásárolok így. Mivel a termelő tőlünk nagyon messze volt, ezért elkezdtem keresni az interneten (hol máshol?) termelőket, de kevés és szétszórt találatot kaptam. Ekkor jött az ötlet, hogy össze kellene szedni a termelői adatokat, és kereshetővé kellene tenni egy oldalon. Az elgondolást követően tervezni, rajzolni kezdtünk, majd háromnegyed év múlva megszületett a termelőtől.hu.

MF: Mennyire elterjedt az őstermelők körében, hogy a weblapotokon hirdessenek?
RB: Először is hadd javítsam ki a hirdetés szót, mert a hirdetés többségünk számára fizetős szolgáltatást takar, a termelőtől.hu viszont ingyenes a termelők és a termelőt keresők számára is. De hogy a kérdésre is válaszoljak: nem elterjedt. Nincs a birtokomban olyan szám, ami alapján meg tudnám saccolni, hogy a termelők hány százaléka van jelen az interneten és abból hány van fent a termelőtől.hu oldalunkon, de azt valószínűsítem, hogy roppant alacsony százalék lehet. Ha egy vásárban személyesen odamegyek egy termelőhöz és elkezdek beszélni oldalunkról, a lehetőségekről, az ingyenességről, sok esetben nem értik miről van szó. Mások bizalmatlanok. Nem hiszik el, hogy tényleg ingyenes az oldal, valamilyen apró betűs  csapdától félnek. És vannak olyanok is, akik az APEH-tól, ezért nem jelennek meg az oldalon.

MF: Mit gondolsz milyen mértékű az érdeklődés ma Magyarországon, mennyire nyitottak az emberek arra, hogy inkább a neten megtalált őstermelőtől vásároljanak, ne pedig az ABC-ben?
RB: Ahogy már elmondtam, annak semmi értelmét nem látom, hogy az ABC és a hiper alternatívájaként jelenítsük meg a termelőktől történő direkt beszerzést. Az átlag városlakónak ez nem életszerű. Inkább arra helyezném a hangsúlyt, hogy eseti ünnepi vásárlásukat tegyék programmá. Ne a plázában sétáljanak, hanem a városuk körüli termelőknél, vagy a piacon. Beszélgessenek, ismerjék meg a gazdát, a szürke marhát, a tyúkot, a kecskét, hogy tudják mi kerül az asztalukra. "Fogadjanak örökbe" termelőket nagypapának, nagymamának, és tegyék élménnyé a vásárlást. Szerintem ez a jó irány, és később akár kisebb piacok is kialakulhatnak, a vásárlók közösségbe szerveződve együtt szerezhetik be, amire szükségük van, de a termelők is összefoghatnak és megszervezhetik a házhoz szállítást. A termelőtől.hu nyitott az ilyen kezdeményezésekre.

MF: Mik a jövőbeni terveitek? Hová tart a fejlődés?
RB: Huhh... először is van még jópár hiba az oldalon, amit javítanunk kellene. Mivel ez egy bevételt nem hozó oldal, így sokszor nem jut rá elég idő. Itt is megköszönném mindazoknak, akik saját szabadidejüket feláldozva segítettek az oldal létrejöttében, népszerűsítésében, sokan vannak. A tervek között a termelői adatbázis bővítése, kényelmi funkciók bevezetése, a címek Google map-pel történő összeköttetése szerepel. Szintén szeretném a Facebook rajongószámunkat tovább növelni, mert az lenne a cél, hogy a látogatókat, rajongókat is rávegyük arra, hogy küldjenek be híreket, riportokat piacokról, termelőkről. Nekünk korlátozott anyagi lehetőségeink vannak, azaz pont annyi, mint amennyit ki tudok venni a zsebemből erre a célra. Jó lenne videó riportokat is készíteni termelőkről, az ország minden táján, de erre szintén nincsen időnk.

Balázs továbbra is várja termelők jelentkezését és olyan emberekét, akik ismernek, ajánlanak őstermelőket, gazdálkodókat, hogy minél gyorsabban tudják frissíteni, megújítani a weblapon található adatbázist. Elérhetősége: kapcsolat@termelotol.hu.


Nincsenek megjegyzések: