2010. november 11., csütörtök

A Márton-napi liba legendája

Néhány hete a Mecsekben jártunk kirándulni. A 20 km-es túra útvonala átvezetett Kisújbányán is, ami közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozik, a valóságban azonban erdészeti útvonalon megközelíthető önálló falu. Túravezetőnk elmondása szerint a falunak nincsen állandó lakossága már - az őslakosok elvándoroltak -, a környező települések, városok (Pécs, Szekszárd) lakói vásárolták meg az erdő közepén álló házakat és csak nyaralni, pihenni járnak oda. Az új tulajdonosok értékrendjét dicséri, hogy az elődök hagyományainak ápolásával, a településszerkezet megóvásával, a házak hangulatának megőrzésével Kisújbánya szinte érintetlen szépségében fennmaradt.

 Kisújbánya házai (Fotó: Nagy Zita)

A falu egyébként a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet közepén fekszik, festői szépségű környezetben, egy patak csordogál a közelében. Kisújbánya igazi sváb parasztfalut jelenít meg, ezért, aki oda ellátogat, azt nemcsak a szép táj fogja gyönyörködtetni, hanem a hagyományos sváb faluba tett időutazás is. Hogy mindennek mi köze van Tours-i Szent Mártonhoz? Olvassatok tovább és kiderül!

Kisújbánya, Szent Márton tiszteletére épült kápolna (Fotó: Nagy Zita)

Kisújbányának van egy csodaszép kápolnája, amely Szent Márton tiszteletére épült 1794-ben. A településről egy hosszú túra vezet egészen Szombathelyig, azaz Savariaig, ahol Szent Márton született a Római Birodalom idején Kr. után 316-ban vagy 317-ben. Az Európa Tanács 2005-ben pedig a Szombathelytől Toursig vezető útvonalat Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította, hogy Európa legnépszerűbb szentjének, Szent Mártonnak életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit bemutassa.

Szent Márton a Római Birodalom katonái közül, nemcsak vitézségével, hanem jóságával, a szegények és a betegek iránti részvételével tűnt ki. Amiens városkapujánál egy didergő koldusnak adta köpenye felét. Álmában Jézus elmondta neki, hogy ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására Márton kereszténnyé vált, elhagyta a katonai pályát és térítővé vált. Később a franciaországi Poitiers-ben kolostort alapított. 371-ben a toursi keresztény közösség püspöknek választotta. A tisztség elől a baromfi ólba próbált elbújni, azonban a libák gágogásukkal elárulták. Ezért lett Mártonnak a jelképe a liba. Püspökként, emberszeretet, jósága és kiváló szónoki képessége nagyon népszerűvé tették. Márton Candes-ban halt meg 397-ben. A Frank királyok és Gallia védőszentje lett és az egész keresztény világon elterjedt tisztelete. Európában több mint 3000 település és templom viseli a nevét.

Márton-napi liba lakoma (Fotó: innen)

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Ám akkoriban ez nem annyira a püspököt eláruló szárnyasokkal függött össze, hanem azzal, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Napjainkban Márton-napra mindenütt liba dukál, s egyre több étterem rendez ilyenkor egész liba-heteket.

Ti készítetek libát Márton-nap alkalmából? Tartjátok ezt az egész Európában népszerű hagyományt?


Nincsenek megjegyzések: