Őszi szemeszterünkben egyik új vendégoktatónk Raj Ráhel, akit a TV Paprika műsorából is ismerhettek már. Ráhel már kislány korában eldöntötte, hogy igazi Jiddise Mame lesz. Amióta megszületett kisfia, azóta nagyon sokat főz és esténként meleg ételt tesz az asztalra a családja elé, mindemelett természetesen dolgozó nő is. Elmondása szerint, ma a Jiddise Mame csinos, remekül megfőzi mindenki kedvenc ételét, szép közös étkezésekké varázsolja az ünnepeket, vidám anyuka, és dolgozik. A legfinomabb zsidó ételek elkészítése könnyű, az ízük azonban összetett, és benne vannak azok a Jiddise Mamék, akiktől ezeket tanultuk. Mert ezeket az ételeket igazán a párás ablakú konyhákban lehet megtanulni, ahol már csütörtök este fő Sábbátra a húsleves.
Óráin a zsidó konyha és ünnepek hagyományait árulta el a cheftanoncoknak és olyan recepteket készítettek el, amelyeket szülei, nagyszülei gőzölgő konyhájából, generációkon át öröklődve jegyeztek le. Ilyen például a lazacos "gefillte fish", a cimesz, a gyümölcskenyér, az ájer lájber ciberesz vagy a hámán táska. Minden óráján meglepte a tanoncokat saját készítésű foszlós házi kaláccsal. A megfőzött/megsütött ételeket gyertyafény mellett fogyasztották el miközben Ráhel a zsidó kultúráról, étkezési szokásokról és ünnepekről mesélt.
A nagy érdeklődésre való tekintettel tavasszal újra lesz az órarendünkben Ráhelnek órája.
A nagy érdeklődésre való tekintettel tavasszal újra lesz az órarendünkben Ráhelnek órája.
Lazacos "gefillte fish"
Közös vacsora
Ráhel éppen az általa készített és hozott nagyon finom kalácsot szeli fel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése