2012. május 11., péntek

Izakaya, a japán apró falatok világa

A piros papír lámpás (fotó: innen)

Az Izakaya a bisztro, a bár és az étterem keveréke (nevezhetjük japán sörözőnek is). Az épületen kívül kis piros papír lámpások jelzik a bárokat, Izakaya helyeket, szóval könnyű őket megtalálni. Általában félhomály van odabent, jellemzőek a kisebb lámpák, amelyek igazi hangulatot kölcsönöznek a helynek.

Egy tipikus Izakaya menü (fotó: innen)

Leggyakoribb alkoholos ital egy ilyen helyen a sör, de lehet fogyasztani sake-t vagy whiskey-t is. Az ételek tekintetében nagy a választék (tofu, sushi, sashimi - nyers hal -, algák, tészta ételek, pankoba, speciális zsemlemorzsába panírozott zöldség, hús és tengergyümölcse, meleg egytálételek, desszertek), apró kis fogások, sörkorcsolyák kerülnek az asztalokra, amelyből az asztaltársaság minden tagja csipegethet. Lehet enni és inni a bárpultnál ülve is.

Ez a videó viccesen mutatja be az ilyen helyek működését...


Nemzetközi szinten nagyon menő helynek számítanak az Izakaya-k, oda járnak a fiatalok dumálni, iszogatni, csipegetni. Legnépszerűbb Izakaya helyek New Yorkban: Sakagura, Yakitori Taisho, Yakitori Totto (Maki kedvence).

(Sajnos a 2011-es márciusi japán cunamit követően sok ilyen hely bezárt, többek között a londoni Donzoko Bar is.)

***

"Izakaya, a japán tapas" óránk legközelebb 2012. május 18-án (18:00-21:00) kerül megrendezésre. Várunk benneteket sok szeretettel!

Ezek a finom falatok fognak készülni a konyhában... Íme a különleges menü, amelyet elkészítenek és  elfogyasztanak majd az órán résztvevők:
- Friss tofu és 100 napos tojás saláta szezám öntettel
- Agedashi tofu (olajban sült tofu dashiban)
- Sült marinált csirke japán chilivel és majonézzel
- Serpenyőben sült tonhallal töltött gombócok
- Rák és spenót yuzukosho (japán citrus és zöld chili krém) tészta
- Grillezett rizsgolyók teában

Jelentkezés: Makifood weboldalán


Nincsenek megjegyzések: