2011. október 25., kedd

A Dewa hegyvidék ízei


A Japán Alapítvány jóvoltából különleges gasztronómiai élményben volt részünk. A japán Dewa hegyvidék szerzetesei azért érkeztek Budapestre, hogy kultúrájukat és vegetáriánus konyhájukat ismertessék meg magyar szakácsokkal, főzőiskola vezetőkkel, gasztrobloggerekkel és a japán gasztronómia rajongóival.


Ugyan a bemutatott ételek egytől egyik vegán konyháról árulkodnak, a Dewa Sanzan szentély szerzetesei nem vegánok, mégcsak nem is vegetáriánusok. Étkezési szokásaik világi illetve szerzetesi életmódjuk gyakorolása szerint alakul. Ősszel és télen két nagy ünnepük idején hosszú böjtöt gyakorolnak. Az ún. "téli szirtek" néven ismert 100 napon át tartó aszkéta gyakorlatok szorosan kötődnek a természetvalláshoz.

A természet és az ember eggyéválása fontos szerepet tölt be a japán spirituális életben. A szerzetesek úgy tartják, hogy az őket körülvevő természet kínálta hozzávalókból készített ételeik fogyasztásával eggyé válnak a természettel. A böjti időszakban önmegtisztulás céljából önmegtartoztatást gyakorolnak. Erre az időszakra növényi alapú étrendet alakítottak ki, amely kerüli a leölt állatok húsának fogyasztását és egy komplex, ízekben gazdag vegetáriánus konyhát hoz létre.

A Dewa hegység vegetáriánus konyháját a "hegyi ízek" jellemzik. Gyakori alapanyaga a japánsáfrány, saspáfrány, japán papsajt és egyéb hegyi zöldségek, a bambuszrügy valamint a gombák. A szerzetesek Japánból hozták magukkal a hozzávalók túlnyomó részét.


Az est folyamán a szerzetesi ételek elkészítésének demonstrációját Ito Shinkichi, a Dewa Sanzan szentély főszakácsa (jobbra) és Yoshizumi Toshiki szerzetespap (balra) mutatta be.


A rizspapírra nyomtatott menükártyát szintén Japánban készítették.


A bemutató után minden résztvevőre egy szerzetesi ételekkel megrakott bento doboz várt.


Az este nemcsak érdekes, de nagyon inspiráló is volt számunkra. Számos ötletet, technikát leshettünk el Ito Shinkichi-től, új hozzávalók láttán új ételek receptjei kezdtek motoszkálni fejünkben, így ne csodálkozzatok, ha egy-egy Makifood kurzuson visszaköszönnek a Dewa hegység ízei.



4 megjegyzés:

andr írta...

Hű, ez nagyon érdekelt volna! :(
Fel lehet valahogy iratkozni nálatok, hogy értesítsetek, ha lesznek ehhez hasonló, nyilvános események?

Chef Maki írta...

Azt javasoljuk iratkozz fel a Japán Alapítvány hírlevelére, ha szeretnél az ehhez hasonló rendezvényekről értesítést kapni.:)

deadly írta...

úh :( most nekem is megszakadt a szívem.

deadly írta...

Feliratkoztam, de mennyi az esélye hogy Japán szerzetes jön vegetáriánus menüvel, még 1x legalább???