2011. március 3., csütörtök

"En papillot", azaz naphal papírcsomagocskákban ázsiai módra, édesköménnyel és szójaszósszal


Amit manapság Magyarországon naphalként lehet venni és egyre többen fogyasszák az egy Ázsiából importált tenyésztett Pangasius fajta és nem keverendő össze az eredeti naphallal, amely 1905 után jelent meg a magyar édesvizekben és teste kisebb, mint a Pangasius-é. A Pangasius, amelyből az ételünk is készült, fehér halfilé, rendkívül jó ízű, nincsen jellegzetes halszaga és sokféleképpen elkészíthető, Európában csak az utóbbi években kezdett elterjedni. 

"En papillot"

Hozzávalók:
- 4 szelet filézett fehér hal, sózva és borsozva
- 1 fej édeskömény, szeletekre vágva
- 1 db nagy burgonya, hámozva és julienne-re vágva
- 1 szál répa, hámozva és julienne-re vágva
- 1 db nagy hagyma, hámozva és vékonyan "sauté" szeletekre vágva
- 2-3 fej szárított shiitake gomba, beáztatva 20 percre, utána szeletekre vágva
- 1 citrom héja
- szójaszósz
- vodka, fehérbor vagy száraz vermouth
- pirított szezámolaj
- friss koriander

Egyforma sütőpapírdarabokat készíts elő a halszeletekhez. Helyezz egy papírra egy halszeletet úgy, hogy a papírba be tudd majd csomagolni a halat. Halmozd a hal tetejére a hagymát, a burgonyát, a répát, az édesköményt és a gombát (a sorrend mindegy). Locsold meg nagyon kevés szójaszósszal, vodkával, pirított szezámolajjal, hintsd meg az apróra vágott korianderrel, és reszelj rá egy kevés citromhéjat. A papírt a videón látható módon szorosan tekerd fel úgy, hogy félkör alakú csomagocskát kapj (a levegőt, a gőzt bezárjuk a szoros csomagolással). Előmelegített sütőben, 170-180 fokon kb. 5-8 perc alatt megsül.


3 megjegyzés:

Unknown írta...

A Marie Clairben rendszeresen olvastam, ezt a receptet is. El is készítettem! :) Rita

oceancowboy írta...

Még sohasem hallottam hogy naphalként emlegették volna a pangasiust. Biztos hogy cápaharcsa? Vagy esetleg valamilyen vietnámi édesvizi harcsaféle? Hol vásároltad szivesen kipróbálnám.

peter

Chef Maki írta...

Oceancowboy,

Interneten néztünk utána az infónak. Lehet, hogy a köznyelv nem használja. A halak többségét a Lehel piacon szoktuk beszerezni.