Ezen a hideg, őszi (vagy már téli) napon biztosan jól esik egy meleg, tányér, sűrű leves vagy inkább egytálétel. Maki vegetáriánus cassoulet-ja (francia babos egytálétel) igazán szívet, lelket és testet melengető, valamint laktató, zöldségekben gazdag. Ezt ajánljuk a mai húsmentes hétfői napra.
Októberi húsmentes hétfői vacsora klubunkon Nagy Ervin színész volt a vendégünk, az estéről és vacsoráról készült képeket megnézhetitek itt. November 5-i vacsoránk vendége Péterfy Bori énekesnő lesz. Van még néhány helyünk a vacsorára! Nem érdemes kihagyni. A vacsora ára 3500 Ft, regisztrálni weboldalunkon tudtok.
És akkor jöjjön a recept...
Vegetáriánus cassoulet
Hozzávalók:
- 1 db nagy vöröshagyma, felkockázva
- 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva + 2-3 gerezd reszelve a baguette-hez
- 1 db padlizsán, közepes kockákra vágva
- 2 db piros kaliforniai paprika, közepes kockákra vágva
- 2 db cukkini, közepes kockákra vágva
- 1 csésze (2,5 dl) száraz vörösbor
- 1 db paradicsom (aprított) konzerv
- 1 db fehérbab konzerv, leszűrve
- 3 evőkanál friss bazsalikom, felaprítva
- 3 evőkanál petrezselyem, felaprítva
- 1 ág friss kakukkfű
- 1 ág friss rozmaring
- Worcestershire szósz (opcionális) vagy tamari szójaszósz (vegetáriánus verzióhoz)
- só, bors
- extraszűz olívaolaj
- 1 db teljeskiörlésű baguette, felszeletelve
- reszelt parmezán vagy pecorino (opcionális)
Közepes lángon hevítsünk egy kevés olívaolajat egy sütőálló lábasban. Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, padlizsánt és pirítsuk még néhány percig, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a paprikát, pirítsuk együtt egy percig, majd adjuk hozzát a cukkinit is. Enyhén sózzuk, borsozzuk megint. Vegyük magasra a lángot, öntsük hozzá a vörösbort, jól keverjük meg, hogy az aljára ragadt zöldségeket is felkaparjuk. Vegyük takarékra a lángot és lassú tűzön rotyogtassuk, hogy az folyadék/alkohol elpárologjon. Adjuk hozzá a paradicsomot, a babot és az összes fűszert és főzzük 30 percig, amíg az ízek összeérnek.
Közben keverjük össze a lereszelt fokhagymát 1/4 cup vagy kicsit több olívaolajjal egy lapos tányérban. Mártsuk bele a baguette szeleteket egyik oldalukkal az olajba, majd tegyük félre.
Sózzuk, borsozzuk a ragut, ha szükséges, adjuk hozzá a Worcestershire szószt. Melegítsük elő a grillt, a baguette szeleteket tegyük a ragu tetejére olívaolajos felükkel felfelé. Tegyük rá a sajtot a szeletekre és süssük a sütőben grillezve, amíg a sajt megolvad és a baguette szeletek aranybarnára pirulnak.
Októberi húsmentes hétfői vacsora klubunkon Nagy Ervin színész volt a vendégünk, az estéről és vacsoráról készült képeket megnézhetitek itt. November 5-i vacsoránk vendége Péterfy Bori énekesnő lesz. Van még néhány helyünk a vacsorára! Nem érdemes kihagyni. A vacsora ára 3500 Ft, regisztrálni weboldalunkon tudtok.
És akkor jöjjön a recept...
Vegetáriánus cassoulet
Hozzávalók:
- 1 db nagy vöröshagyma, felkockázva
- 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva + 2-3 gerezd reszelve a baguette-hez
- 1 db padlizsán, közepes kockákra vágva
- 2 db piros kaliforniai paprika, közepes kockákra vágva
- 2 db cukkini, közepes kockákra vágva
- 1 csésze (2,5 dl) száraz vörösbor
- 1 db paradicsom (aprított) konzerv
- 1 db fehérbab konzerv, leszűrve
- 3 evőkanál friss bazsalikom, felaprítva
- 3 evőkanál petrezselyem, felaprítva
- 1 ág friss kakukkfű
- 1 ág friss rozmaring
- Worcestershire szósz (opcionális) vagy tamari szójaszósz (vegetáriánus verzióhoz)
- só, bors
- extraszűz olívaolaj
- 1 db teljeskiörlésű baguette, felszeletelve
- reszelt parmezán vagy pecorino (opcionális)
Közepes lángon hevítsünk egy kevés olívaolajat egy sütőálló lábasban. Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, padlizsánt és pirítsuk még néhány percig, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a paprikát, pirítsuk együtt egy percig, majd adjuk hozzát a cukkinit is. Enyhén sózzuk, borsozzuk megint. Vegyük magasra a lángot, öntsük hozzá a vörösbort, jól keverjük meg, hogy az aljára ragadt zöldségeket is felkaparjuk. Vegyük takarékra a lángot és lassú tűzön rotyogtassuk, hogy az folyadék/alkohol elpárologjon. Adjuk hozzá a paradicsomot, a babot és az összes fűszert és főzzük 30 percig, amíg az ízek összeérnek.
Közben keverjük össze a lereszelt fokhagymát 1/4 cup vagy kicsit több olívaolajjal egy lapos tányérban. Mártsuk bele a baguette szeleteket egyik oldalukkal az olajba, majd tegyük félre.
Sózzuk, borsozzuk a ragut, ha szükséges, adjuk hozzá a Worcestershire szószt. Melegítsük elő a grillt, a baguette szeleteket tegyük a ragu tetejére olívaolajos felükkel felfelé. Tegyük rá a sajtot a szeletekre és süssük a sütőben grillezve, amíg a sajt megolvad és a baguette szeletek aranybarnára pirulnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése