2013. április 5., péntek

Húsmentes Hétfői Vacsora Klub a Felelős Gasztrohőssel

A következő Húsmentes Hétfői Vacsora Klubunk vendége (2013. április 8-án) a fantasztikus Felelős Gasztrohős csapatából Judit, akit egy kicsit arról faggattunk, hogyan is indult a kezdeményezésük, mi a céljuk vele.


MF: Kik indították, mikor és miért a Felelős Gasztrohőst? Mi volt a célotok vele?
FG: A Felelős Gasztrohős kezdeményezést csapatunk 2012 januárjában indította útjára, hosszas előkészítő munka után. A célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az étkezés és a környezetvédelem közötti kapcsolatra: vagyis arra, hogy nem minden étel elkészítése kerül "ugyanannyiba" a Földnek, és hogy bizony tehetünk a környezet védelméért akkor is, mikor bevásárolunk, főzünk, vagy éttermet választunk. Mi négyen egy környezetvédelmi nyári egyetemen lettünk barátok még 2009-ben, pedig elég különböző területekről érkeztünk. Van köztünk jogász, környezetmérnök, társadalmi felelősségvállalás (CSR) és kommunikációs szakember, és tavaly év végén csatlakozott hozzánk egy lelkes önkéntes is.

MF: Mennyire váltak be a tervek? Milyenek a visszajelzések, amelyek alapján látható, hogy érdemes volt belevágni a blogolásba?
FG: Nagyon örömmel mondhatom, hogy számtalan irányból érkezik hozzánk pozitív visszajelzés: folyamatosan  nő a blog olvasóinak száma, a Facebook-on egyre többen jelzik, hogy tetszik nekik a kezdeményezés, emellett pedig nő a Felelős Gasztrohős Hálózatába tartozó éttermek száma is. Az Index2-n többször került fel már írásunk az ajánlott cikkek közé, jelent meg rólunk anyag a HVG Fenntarthatósági különszámában, a Ma és Holnap magazinban, és volt alkalmunk szerepelni a Kossuth Rádióban, az M1 Zöld tea című műsorában, és az Ozone Network-ön. Tavaly a GoldenBlog zsűrije úgy gondolta, hogy blogunk a hazai gasztroblogok top10-es listájába tartozik, év végén pedig elnyertük az Ozone Network Zöld Díját is. Azt is észrevettünk, hogy az utóbbi egy évben exponenciálisan megugrott azoknak a kezdeményezéseknek, rendezvényeknek a száma, amelyek a fenntartható étkezéssel foglalkoznak, ezért sokat működünk együtt a témában érdekelt egyéb civil szervezetekkel is.

MF: A munkátok mellett mennyire fér bele az időtökbe a témák felkutatása, interjúk készítése? Milyen gyakran frissül a blog?
FG: Általában heti egyszer találkozunk egy még ki nem próbált, de ránézésre a környezet védelmére figyelő vendéglátóhelyen, a köztes időben pedig félelmetes mennyiségű e-mailt váltunk. A találkozók alkalmával ki is kérdezzük az aktuális vendéglátóhely vezetőjét/pincérét és az így szerzett információkból építjük fel a Felelős Gasztrohős blogra kerülő cikket. A bejegyzések rendszeressége a szabadidőnk mennyiségével egyenesen arányos, ugyanis mindannyian teljes munkaidőben máshol dolgozunk, de igyekszünk egy-két hetente posztolni. A Gasztrohős mindannyiunk számára hobbi, a hobbi pedig mindig sok idejét emészti fel az embernek - ez az idő azonban inkább feltöltődést jelent számunkra, mintsem terhet.

MF: Melyik nemzet konyháját szereted a legjobban?
FG: Bármi jöhet, ami egzotikus! Vegetáriánusként persze vannak konyhák, amelyek több választási lehetőséget rejtenek számomra: imádom az indiai ételeket, de tudnék egy egész hétig guacamolét enni tortillába tekerve. Nemrég volt alkalmam Kambodzsába és Vietnámba látogatni, ahol pedig szerelembe estem a gyümölcs alapú salátákkal.

MF: Milyen gyakran főzöl otthon?
FG: Három-négy alkalommal szoktunk főzni otthon, a hétvégén bonyolultabb, hét közben pedig egyszerűbb fogásokat. Szeretünk kísérletezni a hozzávalókkal, úgyhogy kétszer ugyanaz kevésszer kerül az asztalra.



MF: Hogyan döntöttétek el Makival, hogy egy olyan különleges nemzet konyháját válasszátok a vacsora témájául, mint az etióp?
FG: A döntés egy viszonylag ismeretlen konyha különleges ízeinek megismerése mellett az a vezérelv hajtotta, hogy felvessük a kérdést: hogyan lehet magyar alapanyagokból egzotikus ételeket készíteni? Egy ételsor környezeti hatása ugyanis sokszor az élelmiszer-kilométerekben rejlik, vagyis abban, hogy a hozzávalók messziről érkeznek.

MF: Melyik az az öt étel/alapanyag, amely mindig megtalálható a kamrádban?
FG: Szójaszósz, zabpehely, sótlan, cukrozatlan földimogyoró krém, valamilyen érdekes fűszerkeverék (jelenleg Amok), rizs.

***

Húsmentes Hétfői Vacsora Klub - 2013. április 8.

Etióp menü:
- Dabo kolo (sült tészta)
- Injera lapos kenyér csicseriborsó vagy teff lisztből
- Gomba doro wat (csípős ragu berbere-rel fűszerezve)
- Lencse wat (lencse ragu)
- Kelkáposzta alecha (paradicsomszószban főtt zöldségek)
- Iab (fűszeres túró és joghurt)
- Cékla és burgonya saláta
- Berbere szósz (etióp csípős szósz)
- Etióp kávé cukorral vagy mézzel 

A teljes vacsora ára: 3500 Ft/fő. Van még néhány szabad helyünk, amelyre regisztrálni weboldalunkon tudtok.


Nincsenek megjegyzések: