2009. december 21., hétfő

Halászlé másképp

Kedves Chef tanoncaink!

Chef Maki és a Makifood nevében szeretnénk mindenkinek Nagyon Szép Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánni. Köszönjük támogatásotokat és részvételeteket a Makifood tanfolyamain és külön köszönet azoknak a diákjainknak, akik jótékonysági akciónk keretében a TopHáz támogatására szervezett januári Alap késtechnika tanfolyamra regisztráltak. Chef Maki karácsonyi ajándékaként fogadjátok szeretettel portugál halászlé receptünket. Ha eddig fejtörést okozott volna, hogy milyen újdonsággal lepd meg családod a megszokott halászlé helyett, próbáld ki lazaccal és tenger gyümölcseivel gazdagitott levesünket.

Portugál halászlé kapribogyóval és fokhagymás pirítóssal

Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej hagyma felszeletelve
- 1 póréhagyma felszeletelve
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- friss kakukkfű
- 4 evőkanál friss petrezselyem
- 1-2 babérlevél
- 2 doboz konzervparadicsom felvágva
- fél üveg száraz fehérbor
- 7 dl zöldséglevesalap
- 250-300 gramm friss garnélarák (helyettesíthető vegyes, fagyasztott tenger gyümölcseivel)
- 300-400 gramm lazacfilé, bőr nélkül, nagyobb darabokra szeletelve
- 2-3 evőkanál kapribogyó
- só és bors

Olvasszuk fel egy lábosban a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymát és a póréhagymát. Adjuk hozzájuk a fokhagymát, a fűszernövényeket és főzzük őket egy percig. Öntsük hozzájuk a paradicsomot, a levesalapot és a bort, forraljuk fel őket együtt. Vegyük a lángot takarékra, fedjük le a lábost és lassan főzzük további 15 percig. Tegyük a levesbe a garnélarákokat és lefedve főzzük őket addig, míg átmelegszenek. Ezután  adjuk hozzá a lazacdarabokat és főzzük őket további 5 percig fedő nélkül. Fontos, hogy a haldarabok megpuhuljanak, de ne főzzük szét teljesen. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a kapribogyót. Tálaljuk fokhagymás pirítóssal.
Vigyázz, hogy ne főzd túl a rákot (tengeri herkentyűket), mert kemények és rágósak lesznek. A lazacdarabokat óvatosan és keveset keverd, mert hamar szétesnek.

Jó főzőcskézést és karácsonyi készülődést kíván:

* Chef Maki és a Makifood csapata *

Nincsenek megjegyzések: